Ironman Lanzarote 2015

Ja då var det dags igen, Ironaman Lanzarote, det är ju andra gången jag startar här. Förra gången var inte rolig alls, jag simmade på 58 min men hade aldrig något flyt, var sjukt otaggad i starten så jag fick brottas och fightas i typ 1000 meter. Sedan pressade jag på bra på cyklingen, lite för bra, första halvan mycket hårdare och tappade lite power på andra halvan men ändå okej tid, 5:23 tror jag. Sedan borde jag klivit av typ  …. började okej…den första kilometern iallfall sedan var det tufft, gick, joggade om vartannat, tror jag hade 3:45 på löpet som jag trodde jag skulle göra på 3:10 men jag gick i mål en erfarenhet rikare, eller två, kör inte en halvironman på Mallorca veckan förre och cykla inte över din förmåga!!

Så vad är annorlunda i år då? många saker, jag är mycket starkare, jag är verkligen mycket mer genomtränad, jag har redan kört en IM i år, jag simmar bättre, jag har bättre solbränna…. osv…

Jag tänker mig att jag kommer simma något snabbare, cykeln typ samma, ngn min snabbare kanske men det kommer då vara kontrollerat och inom min kapacitet, sedan hoppas jag på stordåd på löpet men vi får se, 9-10 timmar är en lång tidsperiod mycket kan hända.

Lite special med IM Lanza är att alla startar samtidigt, men vi proffs har 15-10 meter försprång på stranden, det gör dock att vi står nästan i vattnet vilket gör att vi inte får med oss någon fart ut i vattnet, det får tex det sjukt taggade AG-triathleterna som maxar 20 meter löp och fullkomligt flyger fram, sedan så är det ju duktiga simmare också de som står långt fram så det gäller att jag kommer i snabbt och undan för dem för att sedan kunna hitta ett par snabba fötter att lägga mig på.

Man kan säga att det som ska ändras på simmet är att jag ska vara på alerten i starten och framför allt pressa på allt vad jag har inte mes-simma, samma sak i den Australienska varvningen, dvs man springer upp på land 20 meter, och när man springer från simmet till T2 jag måste springa lite fortare, inte masa mig fram som jag brukar göra. Där har jag flera minuter :)

Sedan då, cyklingen här på Lanza är en envarvsbana, dvs 18 mil i en loop, den har allt, sjukliga motvindssträckor, klättringar, slätåkning och tekniska svängar. Det är inte direkt en bana för ”klättrare” utan för starka cyklister då klättringarna faktist är mer kraftiga motlut med motvind i.

DCIM104GOPRO

“vändpunkten” på Mirador del Rio, sedan är det utför :)

Jag kommer först och främst hålla koll på min effekt, men känns det dåligt så måste jag ju lita på känslan och ta det lite lugnare. Men det borde kunna gå att trycka på ordentligt och pga att jag borde vara så pass genomtränad borde jag klara av att gå på lite hårdare i backarna utan att ta för mycket stryk av det.

Jag kör med disc och högprofil, jajajag vet att det blåser massa och att det är massa höjdmeter men det är snabbare punkt!

Profil

Cykelbaneprofilen, mycket uppför :)

IMG_0303

Zipp 808 fram och discus bak, snabbt och snyggt!

Cyklingen har jag alltså inte så mycket att ändra på mer än att jag ska orka hålla effekten ända in till T2.

Men det blir sista tävlingen på min gamla Avelo-cykel, den borde kanske ha bytts ut länge nu men den har varit mig trogen på sjukligt många träninsmil och några riktigt bra tävlingar, jag känner dock att jag är bra tillräckligt bra nu för att kunna “axla” en riktig tempocykel, “stay tuned” för min uppdatering av cykel om någon vecka 😉

Löpet sedan då? Jag är så taggad på att komma dit så ni anar inte, jag önskarönskar att jag skött mig på cykeln och jag har en bra dag, då kommer det bli magi!!

Det är en trevarvsbana, det första varvet är långt så när man kommer tebax för varvning så har man kutat en halvmara och det kommer jag att försöka göra ganska fort, sedan 2 kortare varv som bara går i stan längst strandpromenaden, vilket innebär massa öldrickande publik som får en att skynda sig fram till mål.

2014-05-17 20.50.33

Bild från löpet förra året, inte så bra steg, inte så bra känsla!

Målet sedan, 50 meter från där man fått vända 2 ggr så får man äntligen springa rakt fram mellan sargerna hela vägen förbi läktarna och i den grymma målportal som är speciell för Im Lanza kommer bli så sjukt bra känsla!

Det som är kul med Lanza tillskillnad från alla andra Im-racen är att man får ta med sig anhöriga över mållinjen, jag vet att jag varit lite kluven i den frågan förut men asså det är himla kul, det är ju bara de sista 50 meterna så man stör ingen som ska varva, vilket var fallet förra året när varvande atleter fick klättra över barn, hundar och rolatorer. Det tillåts heller inte för proffsen. Men det är riktigt trevligt, atleterna älskar det (de flesta) publiken är i total extas när folk släpar med sig gammelfarmor, alla barnen, familjens hund osv… och det blir en riktigt trevlig och familjär tillställning över det hela :)

Så i morgon kl 8:00 Svensk tid så går starten och jag hoppas jag kommer i mål mellan 17-18 då är det lagom för er att korka upp en pava bubbel och skåla för mig, det vet ni att jag kommer göra i allfall :)

Jag har startnummer 20 och man kan följa mig och oss andra som tävlar på www.ironman.com

/Marcus

One thought on “Ironman Lanzarote 2015

  1. Robert says:

    lycka till Marre, du verkar vara i god form. Det kommer gå snabbt detta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *