Att cykla i Thailand

Samma sak som jag frågade alla som varit i Thailand och tränat, frågar folk mig nu…. Kan man verkligen cykla i Thailand?!

Nu kan ju jag bara berätta hur det är här på Phuket och mina erfarenheter de första 12 dagarna och ca 7 cykelpass.

Jag listar lite saker och går sedan igenom mer grundligt, givetvis generaliserar jag allt väldigt mycket nu :)

1. Man kör på vänster sida i Thailand (för det mesta i allafall) och på ”motorvägar” där man i bland cyklar finns det en bred vägren.
2. Det finns lika många vespor, moppar och motorcyklar som bilar.
3. Thailändare kör minst lika bra som svenskar (om inte bättre)
4. Det är inte riktigt vanligt att man har hundar kopplade eller instängda här.
5. Thailändare är sjukt mycket trevligare i trafiken än Svenskar är.
6. Det är inte riktigt som Mallis med hundra olika rundor att köra.

Som sagt vänstertrafik, lite knepigt innan man kommer in i det men det är ju egentligen bara i korsningar det kan bli lite farligt så det är bara att ta det lugnt där. En grej dock är att man ganska ofta möter moppar och dyligt som liksom kör mot trafiken, på de stora vägarna är det liksom som en ”moppe/cykel”-fil och en vägren utanför streckade linjen, där ”får” man köra lite som man vill, men håller man bara lite uppsikt framåt så går det bra.

Fördelen med alla motordrivna 2-hjulingar är att det har gjort bilister vana vid den typen av fordon, lite opålitliga, mindre än en bil men ändå ganska snabba…. alltså exakt som oss cyklister, det gör att de har mycket större förståelse för folk som inte sitter i en bil.

Det finns alltid rötägg i trafiken i vilket land du än är i men jag upplever trafiken som väldigt uppmärksam och förstående för cyklister, jag har inte blivit tutad på någon gång, ingen har viftat eller svurit åt mig (vad jag har sett) och de lämnar bra utrymme i sidled när man kör om och även relativt säkra omkörningar.

Ett problem som kan uppstå är att man får bromsa för en lite vilsen, fritt vandrande hund, de är väldigt opålitliga, fördelen är att när det är varmt så är de väldigt trötta och ligger mest och sover.

När man blir omkörd av en pickup mer 5-6 Thailändare på så vinkas det nästan alltid glatt och bara leenden, inte alls som man kan vara van vid från Sverige och det är ju kul, säkert tänker det något i stil med vilka puckon som cyklar runt här vet de inte att det finns en strand där de kan ligga bara en km härifrån men leenden är det i allsfall :)

Det är ju det, det är inte evigt mycket olika rundor eller valmöjligheter som cyklist, men det finns några klassiska och lite variationer på dem, så om man har 4-5 cykelpass i veckan varav ett par är intervaller så tycker jag att det funkar bra. Jag menar vissa kör ju 3 timmar trainer den här årstiden så det här känns ändå som ett bättre alternativ!

DCIM112GOPRO

DCIM112GOPRO

/Marre

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *